Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 254
10 серпня 2024

Лише хаотичні рухи: чому росіяни не спромоглися відреагувати на операцію у Курській області

Може бути декілька цілей, яких намагаються досягти українські підрозділи на Курщині. Як зазначив  24 Каналу безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  Тарас Жовтенко,  усі ці сценарії точно були прораховані Генштабом.

Які є сценарії розвитку подій на Курщині

За словами Жовтенка, варіанти можуть варіюватися від створення буферної зони уздовж кордону з Україною до контролю ключових об'єктів на території Росії. Аби в такий спосіб посилити потенційні позиції за столом переговорів.

«За певних обставин можна також повернути праворуч і спробувати перерізати російську логістику на Донецькому та Луганському напрямках. Фактично зробити те, що зараз робить Україна з Кримом, максимально обрізаючи постачання військового ресурсу росіян на півострів, обмежуючи працездатність підрозділів, які зараз дислокуються на території українського Криму, й послаблюючи позиції російських окупантів на Південному напрямку», – сказав Тарас Жовтенко.

На Сході такі дії набагато важче провернути через сухопутний кордон з Росією. У ворога є багато опцій, як переналаштувати свою логістику, навіть попри удари ЗСУ, вважає аналітик.

 На його думку, цілком імовірно, що може бути досягнуто кілька стратегічних цілей. Все залежатиме від реакції росіян та готовності реагувати на зворотні дії російської сторони.

Однак загалом  реакція російської влади свідчить про нездатність росіян протистояти діям сил, які діють у цьому регіоні.

«Реакція, яку ми побачили – це майже повна нездатність росіян протистояти таким діям тих підрозділів, які діють на їхній території. Ми бачимо, що російських сил та ліній оборони на цьому напрямку фактично не було», – сказав він.

Росіяни не можуть протистояти цим силам

Тарас Жовтенко зазначив, що окупанти заявляли про нібито будівництво ліній оборони впродовж останніх двох років. Однак очевидно, що російське військове керівництво витратило мільярди, які на це виділялися, на щось інше.

Зараз ситуація на Сході України така, що мінімум 70% північного угруповання ворожих військ залучено у боях на українських територіях. Тому навіть кількісно росіяни не мають що протиставити, не можуть дати відповідь силам, які діють у Курській області.

«Ми зараз бачимо абсолютно хаотичні рухи російського командування. Ймовірно, вже перекидаються підрозділи Тихоокеанських десантників на Курський напрямок. Тому що помітили пересування техніки, яка схожа на ту, яка стоїть на озброєнні саме цих підрозділів збройних сил Росії», – наголосив безпековий аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

«Потрібні унікальні політичні рішення» — Тарас Жовтенко про найбільшу проблему в стратегії партнерів й кілька сценаріїв закінчення війни

Тарас Жовтенко в інтерв'ю Radio NV розповів, чому США затягують з дозволом бити далекобійною зброєю по території РФ і як це пов’язано з баче...
20 вересня 2024

Про ставлення українців до переговорів та що може містити в собі «План Перемоги» Зеленського – Олексій Гарань

Олексій Гарань розповів на Радіо NV про ставлення українців до можливих переговорів, а також про те, що може лежати в основі «Плану Перемоги...
19 вересня 2024

На Заході є страх перед ескалацією між Росією і країнами НАТО, і Росія вдало грає на цій слабкості Заходу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю Радіо Свобода про те, чому Захід стурбований передачею Іраном балістичних ракет Росії і чи очікувати Україні на доз...
16 вересня 2024

Чи виграє Україна війну без ударів балістикою по РФ і чому союзники не хочуть зняти всі заборони. Велика розмова з безпековим аналітиком Тарасом Жовтенком

Як та навіщо ворог експериментує зі своїми та чужими балістичними ракетами? Чим може відповісти Україна? На ці та інші питання в інтерв'ю Vi...
14 вересня 2024