Події
30 серпня 2024

Визнання українських територій частиною Росії для більшості українців є неприйнятним – експертне обговорення

Більшість українців не готові поступитися своїми територіями

Третина населення України проти того, щоб починати переговори з Російською Федерацією, доки та не звільнить усі захоплені нею українські території. Кожен п’ятий українець вважає перемовини про мир можливими прямо в цю мить і не вимагає особливих передумов. Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова 8-15 серпня, представила  голова напряму «Регіональна безпека і дослідження конфліктів» Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна в  Укрінформі.

«Станом на серпень 2024 року в українському суспільстві немає однозначної визначеності щодо того, за яких саме умов можливі переговори про припинення війни з Російською Федерацією. З одного боку, відносна більшість – 32% – говорять про те, що переговори про мир з Росією можливі лише після звільнення абсолютно всіх українських окупованих територій», — зазначила аналітикиня.

Водночас громадська думка поділилася майже рівнозначно на тих, хто допускає перемови з агресором винятково задля звільнення військовополонених і заручників (19%), тими, хто вважає переговори про мир можливими хоч зараз (20%), і прихильниками тези «з Росією домовлятися неможливо в принципі» (18%).

За словами Марії Золкіної,  серед мешканців Півдня найвища в країні готовність до перемов без особливих передумов. На другому місці — представники Сходу. Прихильників обов’язкової умови — звільнення територій — найбільше в центральному макрорегіоні.

Аналітикиня також відзначила , що більшість українців не готові  йти на поступки  росії  й виконувати її корисливі вимоги, які вона  просуває задля завершення війни.

«Переважна більшість українців, так само як і протягом попередніх років, продовжує демонструвати свою неготовність виконувати ті вимоги Росії, які та наполегливо просуває як вимоги до України для завершення війни», — каже  Марія Золкіна.

Згідно з дослідженням, 9% опитаних заради початку мирних переговорів готові визнати окуповані території частиною Росії. Але переважно респонденти, 81%, з цим твердженням не погоджуються.

«Ані для молоді, ані для старшого населення визнання українських територій частиною Росії є неприйнятним навіть в рамках переговорів для завершення війни”, — зазначила Марія Золкіна. Вона звертає увагу на єдність громадян у цій позиції — представники всіх регіонів, від заходу до сходу, вважають це неприйнятним.

Понад 60% українців вірять, що гарантії безпеки унеможливлять нову агресію Росії

Так само більшість українців – 62% – вважають, що гарантії безпеки з боку інших країн зможуть убезпечити Україну від можливої агресії Росії у майбутньому.

«Українці покладаються в своїй більшості на отримання гарантій безпеки з боку інших держав, оскільки вірять, що ці гарантії можуть убезпечити Україну, забезпечити певний захист від можливої агресії Росії в майбутньому. Так, 62% загалом по країні переконані, що ці гарантії безпеки могли би виглядати такою «подушкою безпеки» для країни, якщо б наші партнери такі гарантії Україні надали», –  презентує дані опитування Марія Золкіна.

Причому в регіональному розрізі найбільше на такі гарантії безпеки покладаються мешканці півдня (71%), а от невизначених найбільше на сході – 21%.

Водночас вона зауважила, що попри сподівання на західну допомогу, українці розділились у своїх поглядах на її тривалість.

«Західна допомога, звичайно, є критичною для українського суспільства, але тривалість допомоги західних партнерів зараз виглядає практично для 40% населення такою, яка тривалою не буде. І так само для 39-40% є віра в те, що ця допомога буде тривати довго», – повідомила експертка.

Опитування також засвідчило, що на цьому етапі війни більшість українців (64%) переконані, що агресія Росії була неминучою після відновлення Україною незалежності, тоді як ті, хто вважає, що цього могло б і не статися, перебувають у меншості (18%). Так само більшість респондентів (59,5%) переконані, що незалежно від умов завершення нинішньої війни з Росією, у майбутньому РФ знову атакуватиме Україну. Таку позицію поділяють 68% респондентів на заході, 60% – у центрі, 55,5% – на сході і 45% – на півдні.

67% українців вважають неприйнятною вимогу Росії відмовитись від членства в НАТО

Вимогу Росії відмовитись від членства України в НАТО вважають неприйнятною 67% українців, вимогу відмовитися від членства в ЄС - 71%.

«Ми спостерігаємо, що переважна більшість вважає це неприйнятним. Станом на сьогодні 67% вважають таку вимогу Росії неприйнятною, і Україні не потрібно відмовлятися від членства в НАТО. Для 18% така вимога звучить більш прийнятною», – повідомила Марія Золкіна.

За її словами, вимога відмовитись від членства не лише в НАТО, а й в ЄС, є абсолютно неприйнятною для 71% українців.

«Ця позиція стосовно неприйнятності відмови від Європейської інтеграції - вона об’єднує від молоді до найстаршого покоління всі вікові групи, але при цьому найбільший відсоток тих, хто вважає це неприйнятним для України ми фіксуємо серед наймолодшої частини населення - серед молоді 18-20 років», – повідомила аналітикиня.

Більшість українців вважають відповідальними за війну в Україні абсолютно всіх росіян

Абсолютно все російське населення відповідальне за війну в Україні. Так вважають 76% українців.

«Ми в різних форматах досліджуємо, як же українське суспільство ставиться до того, хто несе відповідальність, і чи це винятково російська влада, чи це керівництво РФ, чи це загалом російське суспільство. І тут ми спостерігаємо єдність в українському суспільстві і визначеність, оскільки абсолютна більшість – 76% - вважають, що все російське населення відповідальне за агресію проти України. І протилежну думку про те, що не всі росіяни мусять нести відповідальність за агресію проти України, поділяють 20%. Але в цьому питанні ми спостерігаємо критично невелику, маленьку частку невизначеності. Лише 4% населення не мають чіткої позиції щодо цієї теми, а 76% групуються навколо варіанту що ця відповідальність є колективною», – зазначила Марія  Золкіна.

Більше того, зауважила вона, 65% українців згодні з позицією, що населення Росії підштовхує керівництво своєї країни до продовження цієї війни.

«Цікаво, що тут немає жодної істотної вікової відмінності. В тому, що пересічні росіяни підштовхують свою владу до продовження війни проти України, погоджуються як представники наймолодшого покоління українців – 66% молоді віком до 29 років, - так і в той же час старше покоління 60 років і більше так само вважають, що пересічні росіяни штовхають цей маховик війни зі свого боку, і фактично є запит з боку російського суспільства на цю війну до російської влади», – повідомила Золкіна.

Російська диктатура спирається на пасивну позицію своїх громадян

Пасивну позицію росіян щодо агресивної зовнішньої політики РФ, варто розглядати як підтримку такої політики Кремля і підштовхуванням до продовження війни в Україні.

Про це під час обговорення результатів опитування сказав  в.о. виконавчого директора, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

«Навіть пасивна позиція громадян Російської Федерації стосовно того, що керівництво цієї країни продовжує свою агресивну політику проти України, є якраз підштовхуванням до цієї війни. Враховуючи те, що російське населення в своїй більшості не має чітко виражених поглядів, які вони готові відстоювати, а також власної вираженої позиції, на яку вони готові звертати увагу своєї влади, російське керівництво, російська диктатура, орієнтується передусім на пасивність переважної більшості власного населення», - сказав він.

Жовтенко зауважив, що зараз більшість громадян Росії не виступає проти агресивної зовнішньої політики своєї країни, спрямованої як проти України, так і проти західних країн. За його словами, це за замовчуванням вважається підтримкою такої позиції.