Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
9 вересня 2024

Як союзники України можуть нейтралізувати поповнення російського арсеналу іранськими ракетами і чи саме ці ракети просив в Ірану путін – пояснив Тарас Жовтенко

Україна звернулася до Ірану через можливу передачу балістичних ракет росії, попередивши про руйнівні наслідки для двосторонніх відносин. Іран не визнає, що поставив ракети рф. Прагнення Ірану уникнути відповідальності може дати додаткові важелі США та іншим країнам Заходу для асиметричних кроків. Таку думку сьогодні, 8 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив безпековий аналітик і в.о. виконавчого директора Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Захід має асиметричні відповіді на постачання Іраном балістики в рф

“Цілком очікувано, що офіційного визнання Тегерана передачі росії балістичних ракет немає, і, швидше за все, не буде. Так само як в історії з “Шахедами” та з іншою допомогою, яку Іран надає путінському режиму у веденні агресивної війни проти України”, — констатував Тарас Жовтенко.

За його словами, таке уникнення офіційного визнання з погляду Ірану може дати додаткові важелі впливу та реакції для США і для країн Заходу щодо асиметричних кроків, які союзники України можуть зробити, щоб спробувати нейтралізувати те, що робить Іран, допомагаючи російській федерації.

“Одним із таких кроків може бути надання Україні додаткових озброєнь далекого радіусу дії для того, щоб збалансувати те, що отримує російська федерація від Ірану. Наприклад, це можуть бути крилаті ракети до винищувачів F-16 американського виробництва, які називають JASM. Там дальність польоту в найскромнішій комплектації — 320 км. Але є також JASM-ER із дальністю польоту понад 1 000 км. Це разом із навіть обмеженим зняттям заборони на удари по чітко визначеним військовим цілям на території рф нейтралізує поповнення російського арсеналу іранськими ракетами, — пояснив безпековий аналітик.

Він також нагадав, що залишається тема Близького Сходу, а саме — офіційна допомога США Ізраїлю і менш офіційна в тому, щоб протидіяти численним іранським проксі, які так чи інакше продовжують вести агресію проти Ізраїльської держави.

“І тут можна говорити про посилення тиску і на ХАМАС, і таких іранських союзників у регіоні як “Хезболла” або єменських хуситів. Тобто насправді полів маневру для таких асиметричних кроків із боку Заходу може бути чимало. І загалом Захід може вчинити за принципом Ірану, тобто офіційно не визнавати кроків, які він робить для того, щоб нейтралізувати політичну активність Ірану. У цій ситуації для Ірану буде набагато більше ризиків, ніж для Заходу. Але питання у тому, чи буде Захід політично рішучим, щоб протидіяти такій політиці Ірану?” — наголосив Тарас Жовтенко.

Іран надав росії не ті ракети, про які вона просила

Водночас, судячи з офіційних характеристик тих ракет, які Іран постачатиме російській федерації, це не ті снаряди, які просив путінський режим, зазначив Тарас Жовтенко.

“Одразу скажу, що це далеко не ті ракети, які путінський режим просив, тому що Кремль отримає від Ірану ракети Fath-360 з дальністю польоту 120 км і з бойовим навантаженням 150 кг. У той час як Іран має ракети з дальністю польоту і 360 км, і навіть майже 800 км. І ось саме ці ракети балістичного типу рф насамперед просила в Ірану. Але у відповідь Іран погодився передати ракети з найменшим радіусом дії, — зазначив Тарас Жовтенко.

За його словами, те, що росія не отримає ракети з тією дальністю і тієї потужності, яку насправді просив Кремль, свідчить про те, що Іран у цій ситуації розуміє всі ризики для себе і намагається виторгувати у росії максимум з того, що він хоче отримати у плані військових технологій.

“І це не лише постачання бойових літаків Су-35. Насамперед Іран дуже залежить від росії щодо технології складання ядерних боєприпасів. Іран може в найкоротші терміни отримати достатньо сировини для того, щоб розпочати складання першої ядерної боєголовки, але насправді не має технології збирання цієї боєголовки. Іран цього досвіду не має. Цей досвід має рф. І це перше, що потрібне Ірану від росії. І друге — калібрування вже готових ядерних боєприпасів до тих носіїв, які Іран вже має. І знову ж таки, цей досвід має рф. Тому зрозуміло, що Іран намагається зараз максимально вибити з росії все те, що потрібно Ірану від Москви, — пояснив безпековий аналітик. .

Він додав, що рф розуміє, що якщо вона передасть Ірану ці дві критично важливі технології, Іран стане незалежним від російського впливу і, відповідно, від своїх союзницьких зобов’язань.

“Тому нині за передачею балістичних ракет росії, швидше за все, йде політична гра. До речі, Іран і росія готуються до того, щоб підписати стратегічну угоду щодо кооперації у сфері безпеки, таку ж, як росія підписала з Північною Кореєю. Іран, очевидно, хоче максимально отримати від Росії все, що можна, до підписання цього договору, тому що далі взаємодія між двома країнами на 80% регулюватиметься нормою цього договору. І вже ані Іран не зможе, грубо кажучи, викрутити руки рф, і навпаки”, — підсумував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

«Потрібні унікальні політичні рішення» — Тарас Жовтенко про найбільшу проблему в стратегії партнерів й кілька сценаріїв закінчення війни

Тарас Жовтенко в інтерв'ю Radio NV розповів, чому США затягують з дозволом бити далекобійною зброєю по території РФ і як це пов’язано з баче...
20 вересня 2024

Про ставлення українців до переговорів та що може містити в собі «План Перемоги» Зеленського – Олексій Гарань

Олексій Гарань розповів на Радіо NV про ставлення українців до можливих переговорів, а також про те, що може лежати в основі «Плану Перемоги...
19 вересня 2024

На Заході є страх перед ескалацією між Росією і країнами НАТО, і Росія вдало грає на цій слабкості Заходу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю Радіо Свобода про те, чому Захід стурбований передачею Іраном балістичних ракет Росії і чи очікувати Україні на доз...
16 вересня 2024

Чи виграє Україна війну без ударів балістикою по РФ і чому союзники не хочуть зняти всі заборони. Велика розмова з безпековим аналітиком Тарасом Жовтенком

Як та навіщо ворог експериментує зі своїми та чужими балістичними ракетами? Чим може відповісти Україна? На ці та інші питання в інтерв'ю Vi...
14 вересня 2024