Аналітика
Перегляди: 3250
18 грудня 2019

Громадяни про громадянське суспільство: що змінилося?

Аналітична доповідь «Громадянське суспільство України: політика сприяння та залучення, виклики та трансформації», підготовлена Національним інститутом стратегічних досліджень, містить комплексний аналіз результатів загальнонаціональних опитувань громадської думки щодо сучасного стану розвитку громадянського суспільства в Україні. Зокрема, у доповіді охарактеризовано основні тенденції громадської активності, особливості самоорганізації громадян під час виборчих процесів 2019 року, проаналізовано сучасний стан правової інституалізації місцевої демократії, різні форми громадської участі в об’єднаних територіальних громадах та ін.

Провідні українські аналітики,  у числі яких і директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів Ірина Бекешкіна,  дослідили актуальний стан громадянського суспільства в Україні  з якими основними викликами в сфері інституційного розвитку, демократії участі, відносин з різними органами влади воно стикається.

«2019-й увійшов в історію України як рік істотних і непередбачуваних змін, які деякі експерти навіть називають «електоральною революцією»: президентом країни була обрана (причому з великою перевагою) людина, яка доти ніколи не займалася політикою, на 80 % був оновлений склад Верховної Ради України, сформований новий уряд. У суспільстві з’явилися позитивні очікування щодо майбутнього, а перші кроки нової влади отримали високі оцінки громадян»,  -  акцентує у своїй статті  Ірина Бекешкіна.

Про те, як вплинула ця нова ситуація на ставлення громадян до громадянського суспільства, яке раніше, в умовах втрати довіри до майже всіх державних інституцій (за винятком армії), сприймалося як альтернатива владі, як осередок сподівань на кращі зміни,  читайте у розділі соціологині «Громадяни про громадянське суспільство: що змінилося?»

Електронну версію аналітичної доповіді розміщено на: http://niss.gov.ua

Останні новини з категорії Аналітика

Діти підземелля. Як на Сумщині проходить освітній процес

Головну увагу в підготовці до навчального року на Сумщині приділено безпеці учнів та всіх, хто задіяний у навчальному процесі. Сергій Ханін...
23 вересня 2024

Чинники впливу на схильність до патерналізму серед українського населення

Що найбільше впливає на патерналістичні настрої українців, на основі даних громадської думки дослідив магістр соціології Ярослав Резнік
17 вересня 2024

«Не пустимо Україну в ЄС». Нова диверсія Путіна у виконанні Угорщини і… Молдови?

Подробиці чергової російської диверсії у виконанні угорського міністра на території Молдови – у статті Маріанни Присяжнюк для «Главкома»
10 вересня 2024

Аналіз законопроєктів №10249, №10177, №5344-д, №10439

Висновки та рекомендації, подані у звіті, ґрунтуються на серії експертних інтерв’ю та репрезентативному опитуванні громадської думки.
10 вересня 2024