Аналітика
Перегляди: 2805
12 серпня 2020

КНДР на порозі Європи. Як зміниться режим Лукашенка

Оригінал статті - Новом времени

Якщо Лукашенко виграє, Європі та Україні треба готуватися до появи КНДР-2 на своїх кордонах. Краще не зволікати

Жорстокість білоруського диктатора, поліцейське свавілля, яке ми зараз уривками бачимо в Інтернеті та телеграм-каналах, зумовлені не масовістю протестів, навіть не страхом Лукашенка втратити владу. Насправді ми стаємо свідками першого кроку тоталітарної соціальної інженерії.

Людей не вбивають фізично. Їх б’ють і розганяють, щоб більше ніколи ні вони, ні їхні діти не насмілилися засумніватися у могутності та винахідливості диктаторської династії. Це придушення має стати підвалиною для багаторічного правління сім'ї Лукашенка, до якої тепер на правах «молодших родичів» входять керівники елітних силових підрозділів, мереж провокаторів і таємних агентів, а також технічних спеців, які блокуватимуть і моніторитимуть білоруський «суверенний інтернет».

У разі придушення народних виступів, другим кроком диктаторської соціальної інженерії стане створення видимості легітимності режиму. У такого правління внутрішньої легітимності немає, оскільки вже немає чим виправдовувати надмірне застосування насильства і накидання суспільству тотального контролю. Тому лишається тільки шлях пошуку зовнішнього ворога, який є загрозою і якого можна перемогти, щоб «доводити» ефективність режиму. І в Лукашенка зовсім небагато варіантів для таких дій.

У зв’язку з цим, вже зараз перед Україною постає кілька важливих питань.

По-перше, як швидко можна відмовитися від поставок білоруських нафтопродуктів і як повністю припинити співробітництво з транзиту російської нафти, яка йде через Білорусь. Тому що це все дуже скоро стане реальним приводом для силового (військово-політичного і економічного) тиску на Україну.

Ми стаємо свідками першого кроку тоталітарної соціальної інженерії

По-друге, яким чином захищати великий північний кордон із лукашенківським режимом. Залишатися наодинці з Лукашенком на Півночі та Путіним на Сході та Півдні означає рано чи пізно обирати між війною на два фронти та вимушеним переходом у напівзалежну, «нейтральну» і контрольовану з боку ОДКБ державу.

Один з варіантів «системного рішення», який вже зараз озвучують з різних боків, полягає у тому, щоб закрити очі на диктатуру та її злочини, і в «національних інтересах» робити все, щоб Лукашенко зберігав дистанцію від Кремля. Я сам певною мірою прихильник «політичного реалізму» у зовнішній політиці. Але саме через це не можу погодитися з такими міркуваннями.

Адже тепер Україна стає для Лукашенко таким самим негативним повчальним прикладом, як і для Путіна, який постійно лякає «майданом» своїх прихильників. Україна стає антиподом «русского мира», який зараз гумовими кулями і тортурами забивають у голови білорусів. Прикладом і нагадуванням для білорусів того, що все могло бути всередині країни по-іншому і насправді є інакше у сусідній державі. І оскільки цей приклад не захищений Північноатлантичним договором (в кінцевому рахунку, американською ядерною зброєю), його можна і варто знищити.

Саме з точки зору прагматичного розрахунку інтересів існування під боком незалежної демократичної України, яка так само вийшла з СРСР, стає для лукашенківського режиму екзистенційною загрозою. Це те, що природно об'єднує його з Путіним, і тепер у цьому питанні вони дуже швидко знайдуть спільну мову. Не дарма Лукашенко вже під час інтерв'ю з Гордоном заявив, що «ракети з України» можуть вдарити у будь-який момент по Білорусі та Росії. З нас уже почали ліпити образ ворога, якого, як вони гадають, можна легко перемогти. Питання у тому, чи не забагато ми даємо фактичних приводів вважати нас слабкими і короткозорими.

Зазначу, що надія, хоч би якою слабкою вона зараз здавалася, на перемогу протестів, на їх переростання в успішне повстання проти Лукашенка, не повинна зупиняти українських політиків від швидких і рішучих дій на запобігання окресленим загрозам.

Адже чим сильнішими і незалежнішими від торгівлі з режимом Лукашенка ми ставатимемо, тим важче і йому буде втримувати владу масовими репресіями. Чим вище зростатиме оцінка втрат у разі будь-якої агресії проти України, чим меншою буде готовність втілювати підривні сценарії проти України, тим вищою у часі ставатиме імовірність падіння режиму під тиском внутрішніх обставин. Принаймні досвід занепаду СРСР це доводить.

Тому одним з перших кроків нашої держави має стати активна дипломатія, спрямована на переконання ключових західних країн, що Україні вже зараз потрібні не слова, не «посилене партнерство», а вхід до європейської та євроатлантичної системи безпеки. І заради цього треба зараз жорстко припинити корупцію, ізолювати проросійські сили, чи якщо сказати дохідливіше — «просто перестати красти». В іншому разі, може статися так, що переговори у Мінську будемо вести не про особливий статус Донбасу, а про особливий статус всієї України.

Є ще одна важлива обставина: характер реакції Європи, що спирається на розрахунок загроз і втрат від розвитку подій у Білорусі. Схоже на те, що в Євросоюзі ще не до кінця розуміють чи не хочуть відкрито визнавати того, що на їхньому кордоні з’являється аналог північнокорейського режиму.

Є гіпотетичний ризик, що аналогія лукашенківського режиму з КНДР може стати повною, зважаючи на будівництво в Білорусі АЕС за участю Росії, яку ось-ось мають запустити. Диктатор хизується й тим, що в нього є китайські ракети Полонез. Так як внутрішні системні репресії створюють внутрішню основу для виживання режиму, зовнішнє виживання таких режимів найкраще спирається на володіння зброєю масового знищення і ракетними технологіями його доставки.

Звісно, китайські ракети — це не північнокорейські розробки, та й Росія ревно ставиться до своєї виняткової ролі «ядерної супердержави» на пострадянському просторі. Але ядерна і абсолютно залежна Білорусь може стати для Путіна сильним козирем у протистоянні з Європою, як КНДР лишається козирем у стратегічній грі КНР на Далекому сході. І вся історія КНДР показує, що не сила, а слабкість санкцій штовхають диктаторів на стежку набуття ядерної зброї.

Зараз це здається неймовірним і майже казковим сюжетом. Але події в Мінську та інших білоруських містах показують, що маренням було очікування на ліберальну трансформацію лукашенківського режиму.

Останні новини з категорії Аналітика

Діти підземелля. Як на Сумщині проходить освітній процес

Головну увагу в підготовці до навчального року на Сумщині приділено безпеці учнів та всіх, хто задіяний у навчальному процесі. Сергій Ханін...
23 вересня 2024

Чинники впливу на схильність до патерналізму серед українського населення

Що найбільше впливає на патерналістичні настрої українців, на основі даних громадської думки дослідив магістр соціології Ярослав Резнік
17 вересня 2024

«Не пустимо Україну в ЄС». Нова диверсія Путіна у виконанні Угорщини і… Молдови?

Подробиці чергової російської диверсії у виконанні угорського міністра на території Молдови – у статті Маріанни Присяжнюк для «Главкома»
10 вересня 2024

Аналіз законопроєктів №10249, №10177, №5344-д, №10439

Висновки та рекомендації, подані у звіті, ґрунтуються на серії експертних інтерв’ю та репрезентативному опитуванні громадської думки.
10 вересня 2024