Про «двієчників», «трієчників» і вади демократичного правління

Аналітика
Перегляди: 2461
28 квітня 2021
Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Петро БУРКОВСЬКИЙ підготував для часопису "Критика" статтю про причини та наслідки правлінняТрампа, а також про уроки для України. З матеріалу Ви дізнаєтеся:  Трамп і Зеленський:   хто з них "двієчник", а хто "трієчник" і чому?;   що відбувається у США і чому Трамп просто так не зникне з американської політики;   що загрожує Зеленському і яку "роль" він обере в політиці: Хлєстакова чи "молодого Папи".


Швидке очищення Конґресу від учасників заворушення не означає припинення жорстокої боротьби, яка вже вийшла за межі змагання обох партій і кандидатів у президенти. Оскільки Америка є головним союзником України у війні з Росією, аналіз і вивчення уроків внутрішніх американських конфліктів стає питанням виживання нашої демократії.

Небезпечні амбіції частіше ховаються за красивою маскою боротьби за права народу, ніж за неприпустимою ревністю до твердого й ефективного правління. Історія вчить нас, що перше частіше веде до деспотизму, ніж друге, і серед тих, хто знищував свободу в республіках, більшість розпочинали кар’єру, заграючи з народом, будучи демагогами, а потім перетворювалися на тиранів.

«Записки Федераліста»

Увечері 6 січня мені зателефонував давній друг і вчитель, професор Киє­во-Могилянської академії Олексій Гарань. Так я дізнався про штурм Капітолія. Трохи раніше того ж дня вже було відомо про перемогу обох кандидатів-демократів до Сенату США від Джорджії. Це давало команді обраного президента Джо Байдена більші можливості для ухвалення потрібних, на їхню думку, законів від перших днів роботи Конґресу.

І навіть те, що натовп противників нової адміністрації міг захопити будівлю на пагорбі, не скасовував факту повної політичної поразки Трампа і трампістів. Але правдою було й те, що навіть швидке очищення Конґресу від учасників заворушення не означає припинення жорстокої боротьби, яка вже вийшла за межі змагання обох партій і кандидатів у президенти.

Ця боротьба, зважаючи на політичну й економічну вагу США у світі, впливатиме на інші держави, зокрема й на Україну. Оскільки Америка є головним союзником України у війні з Росією, аналіз і вивчення уроків внутрішніх американських конфліктів стає питанням виживання нашої демократії.

Я далекий від думки, що точно й правильно розумію суспільство, за яким спостерігаю здалеку. Тим більше, що дивлюся на Америку радше із симпатією та приязню, ніж з упередженістю і підозрілістю. Проте саме через таке ставлення у тексті переважатиме критика й аналіз вад, аніж пошук виправдань. А пояснення, чому все не так погано, як здається на перший погляд, не затьмарюватиме думки, що причини штурму Капітолійського пагорба заслуговують на більшу увагу порівняно з його наслідками.

Я також маю поверхове уявлення про драматургію. Проте в деяких випадках для опису причинно-наслідкових зв’язків між подіями буде використано поняття із цієї царини, бо життя сучасного (не лише американського, а й українського) суспільства часто скидається на сюжет «відкритої драми».

Тож розпочнімо з декількох слів про умови, що посприяли леґітимації прямого насильства у розв’язанні суспільних конфліктів. Після цього огляньмо «сцену», на якій розгортаються дії, та представмо на розгляд читача основних дійових осіб: Трампа, медії, державні інституції. Проте залишмо за межами огляду суперництво і процеси всередині Республіканської та Демократичної партій під час Великої рецесії — ця тема варта окремої розмови. Наостанок спробуймо поміркувати, що з цього може бути корисно для України.

Країна, де це сталося

Тлом для політичної боротьби, чи радше «сценою», було і є американське суспільство, що живе й розвивається в умовах епідемії, расових суперечностей, зіткнення культу новітніх технологій і архаїчних релігійних вірувань. Великою мірою це боротьба за гідне життя для б...

ЧИТАТИ ДАЛІ: КРИТИКА

Останні новини з категорії Аналітика

Діти підземелля. Як на Сумщині проходить освітній процес

Головну увагу в підготовці до навчального року на Сумщині приділено безпеці учнів та всіх, хто задіяний у навчальному процесі. Сергій Ханін...
23 вересня 2024

Чинники впливу на схильність до патерналізму серед українського населення

Що найбільше впливає на патерналістичні настрої українців, на основі даних громадської думки дослідив магістр соціології Ярослав Резнік
17 вересня 2024

«Не пустимо Україну в ЄС». Нова диверсія Путіна у виконанні Угорщини і… Молдови?

Подробиці чергової російської диверсії у виконанні угорського міністра на території Молдови – у статті Маріанни Присяжнюк для «Главкома»
10 вересня 2024

Аналіз законопроєктів №10249, №10177, №5344-д, №10439

Висновки та рекомендації, подані у звіті, ґрунтуються на серії експертних інтерв’ю та репрезентативному опитуванні громадської думки.
10 вересня 2024