Україна і вибори у США: втручання Зеленського може зашкодити самому Зеленському

Аналітика
Перегляди: 3717
26 травня 2020

Дмитро Бабачанах,
Weslyan 
University,
стажер-дослідник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Наратив навколо України залишається критично важливим для Трампа. Інтерпретація дій Порошенка і Зеленського дає Трампу змогу говорити про корумпованість Байдена і очистити своє ім’я після минулорічного скандалу з імпічментом. Цей наратив також відвертає увагу від звинувачення про зв’язки членів його команди з Росією, яка допомагала Трампу у 2016 під час президентських перегонів.

За пів року до президентських виборів у США фейкових новин, політичних скандалів та витоків (дез)інформації ставатиме все більше. Саме в такому контексті варто розглядати появу записів розмов Порошенка, Керрі і Байдена.

Розмови Порошенка і Байдена не містять нічого нового і сенсаційного. Загалом не варто дивуватися координації дій українських політиків із західними партнерами. Тиск щодо без’ядерного статусу України і активне посередництво Вікторії Нуланд під час Майдану доводять: українські президенти часто зобов’язані виконувати певні умови, щоб досягти прогресу.

Порошенко справді координував дії з адміністрацією Барака Обами. Втім вимоги, які висував Байден щодо законів і призначень, не були його особистими примхами, а втілювали узагальнену позицію Заходу й українських антикорупційних експертів. Компанія Burisma під час розмови взагалі не згадується.

До того ж, записи показують, що Байден і Порошенко мали довірчі стосунки — екс-віце-президент США покладався на Президента України у визначенні кандидатур на вищі посади в українській владі. А теза про «мільярд доларів в обмін на позицію генпрокурора» не витримує критики. Кредитні гарантії від США у 2016 для уряду Порошенка, як потенційна програма stand by, яку потребує уряд Зеленського зараз, вимагають оновлення кадрів і демонстративного прогресу реформ в Україні.

Проте найбільш небезпечним для репутації України є не зміст, а наратив про “правопорушення” Хантера і Джозефа Байдена в Україні. Пропаганда низки зацікавлених сторін  — республіканців, демократів, Росії, українських політиків — використовуватиме цю історію надзвичайно активно.

Розглянемо гру та інтереси оточення Трампа і, ширше, Республіканської партії. Вони одночасно захищаються від атак демократів щодо зв’язків Трампа з Росією та розмови з Зеленським і атакують демократичного кандидата Байдена.

Навіть після завершення розслідування Мюллера, скандали людей з оточення Трампа, які були пов’язані з Росією, лишаються у фокусі американських ЗМІ. Досі з’являються матеріали про визнаного політтехнолога республіканців Пола Манафорта, який працював з Януковичем, Ахметовим і проросійським лобі в Україні. Він, як і Майкл Коен, Роджер Стоун, Рік Гейтс, Майкл Флінн та Джордж Пападопулус, які працювали на Трампа у 2016, був одним із ключових контактів “Трампворлду” з росіянами.

Наголошуючи на “злочинах” Обами і Байдена, Трамп відволікає увагу від історії з імпічментом. Він виправдовує себе і атакує Байдена, показуючи яким “корумпованим” є його суперник. Усі республіканські інформаційні ресурси пропагують відповідний наратив.

Проте небезпечною для України є не сама пропаганда республіканців, а її поєднання з пропагандою Росії і бездіяльністю Байдена. Росіяни продовжуватимуть допомагати Трампу під час виборів у 2020 році: наратив, який дискредитує українську владу, буде підтриманий інформаційним та розвідувальним ресурсом РФ.

Байден і Демократична партія поки не показали достойного контрнаративу — провал спроби імпічменту й поточне ігнорування теми України може виявитися поганою стратегією.

Із загостренням ситуації та наближенням виборів і дебатів можна очікувати, що Байдену доведеться більш відверто говорити про стосунки з Україною. В цьому випадку він захищатиме українську позицію, що дає надію Україні. Чим ближче вибори, тим більше буде питань до Байдена в зв’язку з плівками і, захищаючи себе, він буде захищати і позицію США стосовно України, яку проводила адміністрація Обами.

З точки зору українсько-американських відносин, ще до появи “плівок Деркача”,  Президент Зеленський опинився у складному становищі. Незважаючи на імпічмент і наратив Трампа про Україну, український та американський президенти встановили тісний контакт і співпрацю в енергетичній сфері.

Зеленський пов’язаний із Джуліані через керівника свого Офісу Андрія Єрмака. В нинішніх умовах це найефективніший політичний контакт з адміністрацією Трампа, адже Джуліані виконує ті ж самі функції в адміністрації Трампа що і Єрмак у Зеленського - а саме, прямий дипломатичний контакт, що оминає офіційні інституції обох країн.

Утім, попри прохання Джуліані, Зеленський розсудливо відмовився офіційно поновлювати розслідування справи «Burisma». Хоча під час прес-конференції Зеленський згадав записи розмов Байдена і Порошенка, але для нього важливіша боротьба проти Порошенка, а не Байдена.

Таким чином, Зеленський продовжує балансувати між потребою задовольнити Трампа і зберігати нейтралітет. У своїй статті для New York Times опублікованій у день прес-конференції, президент України наголошує, що історія з імпічментом відвертає увагу від реальних проблем, таких як війна на Донбасі.

Зеленський також успішно залучив американські інвестиції в Нафтогаз. Контракт, підписаний з Майклом Блейзером, американським бізнесменом з українським корінням і колишнім працівником Exxon, передбачає видобуток газу поблизу Харкова, й інвестори називають Україну «Техасом Європи». А своїм скандалом і критикою Нафтогазу Деркач, навпаки, підіграє Росії та працює проти залучення американських інвестицій.

Водночас Зеленський має розуміти, що відвертання уваги може стати оним із важливих елементів виборчої стратегії Трампа. Й Україна та сам Зеленський ризикують стати пішаками, якими пожертвують у цій виборчій грі.

Посіпаки Коломойського допомагають Джуліані знімати антибайденівську пропаганду і публікують записи невідомого походження, що компрометують суперника Трампа.

Всередині України чергова справа проти Порошенка матиме декларативний статус, як і решта подібних проваджень. Проте якщо у справі фігуруватиме прізвище Байдена,  вона стане елементом «чорного піару» під час президентської кампанії у США. Незалежно від того, з яким результатом завершаться вибори, в обох американських партіях Україна ще довго асоціюватиметься з «брудною грою», з якою краще не мати нічого спільного.

Україна програватиме, поки лишатиметься в центрі американських виборчих скандалів. Натомість виграватимуть лише ділки по обидва боки океану.

 

Останні новини з категорії Аналітика

Діти підземелля. Як на Сумщині проходить освітній процес

Головну увагу в підготовці до навчального року на Сумщині приділено безпеці учнів та всіх, хто задіяний у навчальному процесі. Сергій Ханін...
23 вересня 2024

Чинники впливу на схильність до патерналізму серед українського населення

Що найбільше впливає на патерналістичні настрої українців, на основі даних громадської думки дослідив магістр соціології Ярослав Резнік
17 вересня 2024

«Не пустимо Україну в ЄС». Нова диверсія Путіна у виконанні Угорщини і… Молдови?

Подробиці чергової російської диверсії у виконанні угорського міністра на території Молдови – у статті Маріанни Присяжнюк для «Главкома»
10 вересня 2024

Аналіз законопроєктів №10249, №10177, №5344-д, №10439

Висновки та рекомендації, подані у звіті, ґрунтуються на серії експертних інтерв’ю та репрезентативному опитуванні громадської думки.
10 вересня 2024