Mariia Zolkina

Head of Regional Security and Conflict Studies at the Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation, Research Fellow at the London School of Economics and Political Science

Росія більше не є недоторканною ні для України, ні для її західних партнерів – Марія Золкіна

Наступальна операція Збройних сил України в Курській області має як геополітичні, так і деякі військові наслідки для перебігу російсько-української війни. Про це заявила Марія Золкіна, голова напряму «Регіональна безпека і дослідження конфліктів»  Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, дослідниця Лондонської школи економіки, в інтерв'ю австралійському телеканалу новин American Broadcasting Company (ABC).

За її словами, цей наступ фактично підриває міф про те, що Україна не може асиметрично впливати на вторгнення Росії в Україну.

«Україна може асиметрично використовувати інші методи, наприклад, атакуючи саму російську територію і руйнуючи головний міф про те, що війну можна вести лише на українській території, не завдаючи шкоди російським військовим силам, які базуються на російській військовій території», – наголосила алітикиня. 

Щодо морального духу українських військових та суспільства загалом, експертка зазначив, що сьогодні в українському суспільстві спостерігається стримана реакція. Немає таких настроїв, як перед українським контрнаступом у 2023 році, коли очікування були дуже високими, а результати – дуже скромними порівняно з цими сподіваннями.

«Цього разу ніхто ні в Росії, ні в українському суспільстві не очікував, що це станеться. І коли ми зрозуміли, що це відбувається, реакція і експертна оцінка цього наступу була дуже стриманою. Є розуміння, що одна з цілей цієї операції – підштовхнути Росію до більш компромісної позиції на переговорах, які зараз обговорюються на осінь цього року. Інша мета – вплинути на військову дислокацію російських і українських сил на місцях і змусити Росію вивести частину  своїх військ, зокрема, задля захисту Курської області», – розмірковує Марія Золкіна.

Вона зазначила, що є інформація про те, що Росія перекидає частину своїх сил з донецького напрямку в регіон, де Україна розпочала наступ. Враховуючи, наскільки це дестабілізує ситуацію для Росії і наскільки це може зашкодити Путіну політично, цілком ймовірно, що Росія може прийти сюди з такою силою, якої  Україна ще не бачила, припускає аналітик. Але наразі, на її думку, Росія навряд чи зможе убезпечити свої прикордонні регіони. Політично Росія більше не є недоторканною ні для України, ні для її західних партнерів, вважає вона.

«Ми бачили, як Україні не дозволяли використовувати західну зброю, не дозвоялли напасти на будь-який клаптик російської землі, і Україна цього не робила. Вона не була підтримана вчасно потоком необхідної зброї і навіть дозволом завдавати удари по окупованих територіях конкретними видами американської зброї. І тому зараз всі ці табу справді порушуються, я б сказала, позицією України бути суб'єктом, а не об'єктом у цих відносинах з Росією», – пояснила дії ЗСУ Марія Золкіна.

Говорячи про те, якою може бути відповідь Росії на цей наступ, Марія Золкіна зазначила:

«Росія не може зробити Україні нічого гіршого, ніж вона вже зробила. Вони влучили ракетами в дитячу лікарню в центрі Києва, завдавши шкоди дітям, які лікувалися від серйозних захворювань, в тому числі від  раку. Кілька місяців тому вони зруйнували майже 80 відсотків енергетичної інфраструктури України. І по всій Україні відчувається величезний дефіцит електроенергії. Тож, фактично, Росія продовжуватиме здійснювати ракетні атаки та руйнувати прикордонні регіони України, Сумщину, Харківщину та Донбас».

Дивитися англійською: