Від війни на виснаження до війни маневрів: як Україна змушує Росію оборонятися

Президент України Володимир Зеленський виступає перед військовими з приводу прибуття перших F-16, отриманих від західних держав. | EFE

Збройні сили України, розпочавши наступ на територію Курської області Росії,  тим самим здійснили   перше вторгнення на російську територію з початку повномасштабної війни,  яка триває вже понад 27 місяців. Україна перейшла від війни на виснаження до війни маневрів, і це змусило Росію  перейти до оборони.  Про це пише іспанське видання  El Independiente.

Президент Росії  Путін, який скликав Раду Безпеки, назвав український наступ «широкомасштабною провокацією». Вражає те, що Путін, який віддав наказ про вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, позиціонує Росію як країну, на яку напали, а не як агресора. Тим часом Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до українців заявив, що Росія, яка принесла війну на українську землю, має відчувати наслідки своїх дій.

Яким може бути ймовірний ефект від наступу Збройних сил України в  Курську область, виданню El Independiente  прокоментував  виконавчий директор  Фонду  «Демократичні ініціативи»  Петро Бурковський,  який нині перебуває у лавах ЗСУ.

На думку  аналітика, є кілька наслідків цього українського заглиблення  в Росію.

«Росіяни були захоплені зненацька як на тактичному рівні, так і на стратегічному. На тактичному рівні вони недооцінили концентрацію українських сил на своєму кордоні. І це дуже дивно, тому що в місті Суджа розташована газорозподільча станція. Це означає, що тепер вони не можуть брехати, що Україна краде газ, який імпортує Європа. Станція Суджа – це місце, де фахівці перевіряють тиск у трубопроводах і підраховують обсяги газу, що постачається в Європу. Інші станції розташовані на території України та Угорщини/Словаччини. Таким чином, стратегічно Росія втратила можливість маніпулювати обсягами експортованого газу і звинувачувати в цьому Україну», – пояснив  Петро Бурковський.

Якщо Путін серйозно налаштований на захист батьківщини, він повинен скасувати наступ на сході і додати резерви в Курській області

Він також зауважив, що стало зуміло, що «у Росії не вистачає ресурсів і резервів для ведення повномасштабної війни. Це правда, що вона продовжує повільно просуватися на Донбасі. Однак, як ви пам'ятаєте, Путін вимагає миру з точки зору "фактів на місцях", тобто Україна повинна прийняти лінію припинення вогню як "новий кордон". На даний момент це означає відмову від російських земель, якщо Україні вдасться утримати захоплені території».

Але насправді на кону, на думку аналітика, стоїть питання, хто переможе в цій новій битві.

 «Якщо українські війська дійдуть до Великого Солдатського, Малої Локні та Корінєвого, то російська армія матиме великі проблеми з їх відвоюванням. Це буде більше трьох місяців… Тобто ми наближаємося до виборів у США, тому у Путіна є погані варіанти і дуже погані. Якщо він серйозно налаштований на захист батьківщини, він повинен скасувати наступ на сході і додати резерви в Курській області. Або він може спробувати збільшити свої сили і  навіть вторгнутися в Україну з північного сходу в якийсь інший момент. Втім, ми повинні почекати, щоб дізнатися, чим закінчиться ця вирішальна битва», – підсумував Петро Бурковський.

Тим часом, в знак російського сюрреалізму, Путін підписав у четвер більше сотні законів, які забороняють говорити про наркотики в книгах, продавати енергетичні напої неповнолітнім або змушують впливових осіб з більш ніж 10 000 підписників реєструватися в російському цензурному відомстві. Все це дуже актуально в той час, коли жителі Курська відчувають себе покинутими.